Οι καλύτερες μπύρες στην Ελλάδα

Ο χάρτης των ονομάτων της ελληνικής αγοράς μπίρας, όπως και αυτός της παγκόσμιας, χαρακτηρίζεται από πολυπολιτισμικότητα. Υπάρχουν μπίρες από όλες σχεδόν τις κατηγορίες και όλες τις εθνικότητες. Σήμερα τις καταγράφουμε σε έναν κατάλογο, που δεν μπορεί να είναι όμως εξαντλητικός.

Οι Lager

Heineken
Μία ανοιχτόχρωμη «ξανθιά», με ισχυρή προσωπικότητα που την απολαμβάνουν σε πάνω από 200 χώρες στον κόσμο. Η σαγηνευτική Lager Heineken κάνει αισθητή την παρουσία της στο ποτήρι. Πληθωρική γεύση με αλκοόλ 5% και διακριτικά αρώματα λυκίσκου και βύνης που χαρίζει η μέθοδος καλλιέργειας μιας ειδικής μαγιάς. Ένα όνομα με παράδοση από το 1863, όταν ο Gerard Adrian Heineken αγόρασε τη μεγαλύτερη ζυθοποιία του Άμστερνταμ που λειτουργούσε από το 1592.

Amstel
Κρατάει χρόνια αυτή η... μπίρα. Το χρυσό χρώμα της και η γεμάτη γεύση της με τα αρώματα μαγιάς και λυκίσκου τη φέρνουν πρώτη στις προτιμήσεις του ελληνικού κοινού. H ξανθιά Lager Amstel με 5% vol. και τη διακριτική πικρή επίγευση κρατάει τα σκήπτρα στα ποτήρια μας πάνω από τριάντα χρόνια. Κυκλοφορεί και σε πιο «δυνατή» εκδοχή, μαύρη bock με 7% αλκοολικούς βαθμούς και σέξι μαύρο χρώμα που οφείλεται στη ζύμωση με καβουρντισμένη βύνη και εξαιρετικό αρωματικό λυκίσκο. Κάνει όμως και την έκπληξη στη light εκδοχή της για πότες που αναζητούν ελαφρύ άρωμα, λιγότερες θερμίδες και χαμηλό αλκοόλ.

Άλφα
Μια ξανθιά Lager, δροσερή, ελαφριά, με εντυπωσιακό πλούσιο αφρό και φινετσάτη πικρή επίγευση. Η Άλφα είναι μια μπίρα με μεγάλη ιστορία, που η παραγωγή της στη χώρα μας αναβίωσε από το 2000. Η γεύση της και το απαλό άρωμα της «τραβιούνται» και παντρεύονται ιδανικά με τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Mythos
Η Mythos είναι η λαμπερή ξανθιά μπίρα που «μιλάει» ελληνικά από τη γέννησή της. Είναι μια Lager που μέσα στο ποτήρι ξεδιπλώνει τα χαρίσματά της. Πλούσιος αφρός, άρωμα κριθαριού και ευχάριστη δροσιστική γεύση. Μια ελαφριά μπίρα με 5% αλκοόλ που πίνεται απολαυστικά. Έκανε το ντεμπούτο της πριν από 12 χρόνια ως νέο ελληνικό σήμα. Υπάρχει και η άλλη «έκφραση» της Μύθος η Mythos Red, μια premium red μπίρα με ελκυστικό κόκκινο χρώμα, πλούσιο αφρό και γεμάτη γεύση.

Budweiser
Η τσέχικη Budweiser Budvar παράγεται στο eskι Budjovice, μια περιοχή όπου η ιστορία της ζυθοποιίας μετρά περισσότερα από 700 χρόνια. Η παραδοσιακή συνταγή της Lager Budweiser Budvar κρατάει πάνω από 112 χρόνια, όπου συμμετέχουν κομμάτια λυκίσκου zatec, υψηλής ποιότητας βύνη από την περιοχή της Μοράβιας, και αρτεσιανό νερό από το ίδιο πηγάδι βάθους 300 μ. Ακολουθεί ωρίμανση 90 περίπου ημερών πριν αποκαλύψει στο ποτήρι το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα και τον πυκνό αφρό με τη μεγάλη διάρκεια. Στη μύτη ευωδιάζουν τα αρώματα του λυκίσκου και της μαγιάς. Έχει πλούσια γεύση με 5% vol. και επίμονη επίγευση με ευδιάκριτες τις νότες μπαχαρικών. Η Budweiser Budvar διαθέτει το διαβατήριο των ευρωπαϊκών προϊόντων που έχουν κερδίσει το χαρακτηρισμό της Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης.

Carlsberg
Γεννημένη το 1847 και με δανέζικη καταγωγή, η ξανθιά μπίρα Carlsberg, γνώριμη στην ελληνική αγορά, επανακάμπτει με τη γνωστή πράσινη ετικέτα της έτσι όπως λανσαρίστηκε το 1904, αλλά με πρωτοποριακό design και σχήμα φιάλης με ανάγλυφο λογότυπο και με χαρακτηριστικά εύκολου ανοίγματος «twist off» και «bottom-opener». Σήμερα τη βρίσκεις σε 140 αγορές σε όλο τον κόσμο, με πωλήσεις 12 εκατ. εκατόλιτρα ετησίως. Μια all malt premium μπίρα, που στη συνταγή της συμμετέχει ο λυκίσκος Carlsberg Aroma Hop.

Stella Artois
Μια ξανθιά «βελγίδα», με ιστορία πολλών αιώνων, από το 1366 παρακαλώ, που επιμένει να είναι στη μόδα. Η Stella Artois έχει φανατικούς οπαδούς σε όλα τα πέρατα της Γης. Μπορεί η καταγωγή να είναι από το Βέλγιο, η παραγωγή είναι όμως ελληνική. Είναι γνωστή όχι μόνο από τη σάλπιγγα του κυνηγού στην ετικέτα της αλλά και από τον πυκνό αφρό της και τη χαρακτηριστική γεμάτη δροσιά γεύση της. Εντυπωσιάζει το διακριτικό άρωμα ζυμών και το ευχάριστα πικρό τελείωμα που αφήνει με κάθε γουλιά στο στόμα.

Miller
Μια από τις πιο δημοφιλείς cool «αμερικάνες». Η μπίρα Miller αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα brands μπίρας στον κόσμο. Μότο της: Τhe Miller way, make it easy... Η εξαιρετικά δροσιστική και απαλή γεύση της οφείλεται σε μια ειδική διαδικασία, που στην παραγωγή της αφαιρούνται τα συστατικά της πικράδας.


Οι Pils

Kaiser
Από τις πρώτες Pils που έκαναν το ντεμπούτο τους στην ελληνική αγορά, με 33 χρόνια παραγωγής. Τη μεστή και γεμάτη γεύση της με 5% vol οφείλει στη συμμετοχή επιλεγμένων ποικιλιών κριθαριού και λυκίσκου που ωριμάζουν αργά. Στο ποτήρι αποκαλύπτει το βαθύ χρυσαφένιο χρώμα της με τον πλούσιο αφρό, τα αρώματα λουλουδιών, την κριθαρένια γεύση και με την ευχάριστη πικράδα στην επίγευση.

Fischer, κλασική και μοντέρνα
Η μπίρα Fischer, με την αλσατική καταγωγή, είναι μια ευκολόπιοτη ξανθιά Ρilsener, που πετυχαίνει το συνδυασμό του παραδοσιακού με το μοντέρνο. Με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% και τις χαρακτηριστικές νότες του λυκίσκου, πίνεται εύκολα και ευχάριστα.

Pilsen Urquell
Η Pilsen Urquell διεκδικεί τον τίτλο της πρώτης ξανθιάς μπίρας στον κόσμο και μιας από τις καλύτερες τσέχικες μπίρες. Οι παραγωγοί της αναφέρουν ότι στο Pilsen, την πρωτεύουσα της δυτικής Βοημίας, γεννήθηκε το 1842 η σύγχρονη εικόνα της χρυσόξανθης μπίρας. Η Pilsen Urquell λανσάρισε για πρώτη φορά πριν από 150 χρόνια και το πράσινο μπουκάλι με τον ψηλό λαιμό. Το όνομά της μεταφράζεται ως η «Ρilsner από την αρχική πηγή». Η γεύση της οφείλεται στην καλή ποιότητα του νερού, στη βύνη του κριθαριού, στο λυκίσκο και στο χρόνο ωρίμανσης των 29 ημερών.

Estrella Damm
«Estrella» στα ισπανικά σημαίνει αστέρι και η Estrella Damm είναι μια «ισπανίδα» Ρilsener 133 χρόνων από τη Βαρκελώνη. Η ιδιαίτερη επιλογή των συστατικών της αλλά και οι προηγμένες μέθοδοι παραγωγής της δίνουν την καλή ποιότητα. Ο κρεμώδης αφρός σαν στέμμα στο ποτήρι είναι ένα από τα στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν, εκτός από το άρωμα λυκίσκου και τη δροσερή γεύση.

Warsteiner
Η οικογένεια Kramer πρώτη παρασκεύασε το 1753 στο Warstein της Γερμανίας την μπίρα Warsteiner. Μια απαστερίωτη μπίρα τύπου Pils, με χρώμα χρυσαφένιο και διακριτικά αρώματα φρούτων και λυκίσκου. Ο πλούσιος αφρός της είναι μικρής διάρκειας, αλλά διακρίνεται για το γεμάτο σώμα και το ξηρό τελείωμα με την ελαφρά πικρή γεύση.

Peroni Nastro Azzurro
Μια μπίρα με ιταλική φινέτσα. Η Peroni Nastro Azzurro διαφοροποιείται από τις καθιερωμένης αντίληψης μπίρες, ιντριγκάροντας όσους έχουν εμμονή με την ποιότητα και την αισθητική. Η παραδοσιακή συνταγή της στο ποτήρι αποκαλύπτει την κλασική γεύση μιας μπίρας Ρils με έντονα τα αρώματα του λυκίσκου και του κίτρου.

Veltins
Η Veltins είναι μια από τις διάσημες ξανθιές γερμανικές Ρils. Η γλυκύτητα του νερού των πηγών της περιοχής, που είναι πλούσιο σε ανθρακικό και μεταλλικά άλατα, χαρίζει στη Veltins μια ελαφρά πικράδα στη γεύση, που δημιουργεί την ιδανική γευστική ισορροπία, αφήνοντας μια ευχάριστη αίσθηση λυκίσκου.

Οι άλλες


Chimay
Ξυπνάει μέσα μας την περιέργεια και την επιθυμία να γευτούμε τις τρεις gourmet εκδοχές της, λευκή, κόκκινη και μπλε. Η απόλυτη μοναστηριακή μπίρα Chimay, με το βελγικό διαβατήριο, ξεχωρίζει από τη μέθοδο παραγωγής της, που ακολουθεί τα βήματα της Καμπανίας με μαγιά σταθερή από το 1949. Δεν παστεριώνεται και οφείλει τη διαφορετικότητά της και στο νερό της πηγής του μοναστηριού Scour Mont, ενώ η επαναζύμωση επιτυγχάνεται στη φιάλη. Κάθε χρώμα της αποκαλύπτει και ένα πλούτο αρωμάτων και γεύσεων. Η White μπίρα με το θολό χρυσοκίτρινο χρώμα και 8% vol ευωδιάζει λυκίσκο, μαγιά αλλά και νότες από μοσχάτο σταφύλι. Με βαθύ κόκκινο χρώμα η Red, που στο ποτήρι ξαφνιάζουν τα αρώματα βερίκοκου, ενώ η βελούδινη γεύση της αποκαλύπτει φρουτένιες νότες και ελαφρώς πικρή επίγευση. Η μαύρη Blue Chimay με πυκνό αφρό και αλκοόλ που αγγίζει το 9% είναι μια δυνατή μοναστηριακή με έντονα αρώματα μαγιάς και λουλουδιών και διακριτική επίγευση καβουρντισμένης βύνης.

Duvel
Ένας... βελγικός διάβολος στο ποτήρι. Η φλαμανδική ονομασία της ταιριάζει γάντι με τη δυνατή γλυκόπικρη καπνιστή γεύση της, το έντονο άρωμα νεραντζιού και τα 8,5% vol. Εδώ, η επαναζύμωση γίνεται στη φιάλη, ενώ η μαγιά που συμμετέχει έχει προσδιοριστεί από το 1930. Μια κατεξοχήν μπίρα φαγητού.

Guinness
Αποτελεί την πρώτη Stout μπίρα σε πωλήσεις στον κόσμο. Με διαβατήριο από το Δουβλίνο της Ιρλανδίας, όπου γεννήθηκε το 1759. Σήμερα η Guinness παράγεται σε περίπου 50 χώρες διεθνώς, ενώ διατίθεται σε περισσότερες από 150 χώρες στον κόσμο. Η Guinness είναι γνωστή ανά τον κόσμο για το αυθεντικό σκούρο χρώμα της, που οφείλεται στο καβουρδισμένο κριθάρι. Ξεχωρίζει για τη βελούδινη γεύση της, το άρωμα καβουρδισμένης καραμέλας και το χαρακτηριστικό κρεμώδη αφρό της.

Maisel's weisse
Γεννήθηκε πριν 122 χρόνια στο Bayreuth της Γερμανίας από τη ζυθοποιία Maisel, που ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση. Πρόκειται για μια σιταρένια μπίρα με φρουτώδη γεύση, που επιμένει να κρατά τα σκήπτρα ως μια από τις καλύτερες γερμανικές μπίρες από σιτάρι. Την ετικέτα της κοσμεί ένα αστέρι με έξι άκρες, σύμβολο ποιότητας των ζυθοποιείων του Μεσαίωνα, αλλά και με παραπομπή στους αλχημιστές.

HOFBRAU WEISSE
Το Μόναχο θεωρείται η πατρίδα της σιταρένιας μπίρας, Weisse και το είδος αυτό αποτελεί σπεσιαλιτέ ολόκληρης της Βαυαρίας.
Κάποτε ήταν το αγαπημένο ποτό της αριστοκρατίας της περιοχής, η οποία ήλεγχε τη βιομηχανία της ζυθοποιίας και διέθετε μόνο τις σκούρες μπίρες στους χωρικούς. Οι βαυαρέζικες σιταρένιες μπίρες έχουν πολύ χαρακτηριστική γεύση, γεμάτο σώμα και αρώματα που θυμίζουν μήλα, εσπεριδοειδή, δαμάσκηνα, μπανάνες, τσιχλόφουσκα, γαρύφαλλο κ.ά.
Ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερα πικάντικος: οι πλέον δημοφιλείς αυτού του στυλ είναι οι Hefe-Weisse ή Hefeweizen. Ο όρος heffe (μαγιά) δηλώνει θολή, αφιλτράριστη μπίρα με το ίζημα της μαγιάς στη φιάλη.
Παραδοσιακά, αυτές οι αφιλτράριστες μπίρες είναι προϊόν επαναζύμωσης στη φιάλη, συνεπώς και με περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα.
Οι μπίρες αυτές ταιριάζουν καλά και με το χοιρινό, συμπληρώνουν ιδανικά σχεδόν όλες τις σαλάτες με ντρέσινγκ, αλλά και τα επιδόρπια φρούτων.
Μια τετοια μπυρα είναι και η HOFBRΔU WEISSE
Χρώμα: Ξανθό, θολό
Aρωμα: Φρουτώδες
Αφρός: Πυκνός και πλούσιος
Γεύση: Ξηρή, με ελαφριά οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Αλκοόλ: 5%

Ελληνικές μικροζυθοποιίες

Craft
Η Craft συνδέεται με μια πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα αφού ήταν η πρώτη ελληνική μικροζυθοποιία που έφερε την παραγωγή μέσα στο εστιατόριο. Η αρχή έγινε το 1997 με τα πρώτα εστιατόρια-ζυθοποιεία στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στο Χαλάνδρι. Με μονάδες παραγωγής μπίρας μέσα στο εστιατόριο, έφερε την ιδέα της μικροζυθοποιίας σε άμεση επαφή με το κοινό. Από το 2003 που λειτούργησε το εργοστάσιό της στην Παιανία διανέμει την μπίρα Craft σε επιλεγμένα cafι, εστιατόρια και μπαρ σε όλη την Ελλάδα. Παράγονται και διατίθενται έξι διαφορετικοί τύποι μπίρας. Η ξανθιά Pilsner, η καστανή καπνιστή Smoked Lager, η κόκκινη Red Ale, η αφιλτράριστη σταρόμπιρα Weiss, η μαύρη Black Lager και η ξανθιά Athens Lager. Οι μπίρες της άρχισαν να κυκλοφορούν και εμφιαλωμένες.

Πειραϊκή
Ο Πειραιάς είναι η πατρίδα της Πειραϊκής, όπου φτιάχνεται σε περιορισμένη ποσότητα, είναι φρέσκια και έχει τρίμηνη διάρκεια ζωής καθώς, όπως λένε οι παραγωγοί της, παρασκευάζεται «χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά, με βύνη και λυκίσκο πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας», ενώ στο τελικό στάδιο παραγωγής «δεν παστεριώνεται, αλλά περνά από δύο φάσεις φίλτρανσης και μικροφίλτρανσης». Κάθεται στις δεξαμενές περίπου έξι εβδομάδες, για να ζυμωθεί και στη συνέχεια να ωριμάσει. Κυκλοφορεί σε δύο τύπους: Pils, με ξανθό ανοιχτό χρώμα και ελαφρύ άρωμα με νότες λυκίσκου, και καστανή Pale Ale με φρουτώδη αρώματα βύνης.

Ζέος
Η Ζέος έχει καταγωγή από το Άργος, αλλά φτιάχνεται με γερμανικές προδιαγραφές και ακολουθεί τη φιλοσοφία της μικροζυθοποίας. Οι άνθρωποι της Ζέος, από το 2002 που δημιουργήθηκε η ζυθοποιία, διαλέγουν ποιοτικά συστατικά και φτιάχνουν μια Pilsener με ξανθό χρώμα, ισορροπημένα αρώματα και ώριμη γεύση. Δροσιστική, με πλούσιο άρωμα και επίγευση που διαρκεί. Σε τρεις εκδοχές: Pilsner, Blue Mak και μαύρη σταρένια.

Genesis
Μια φρέσκια ελληνική μπίρα που φτιάχνεται στην Αυλίδα είναι η Genesis. Κυκλοφορεί σε τέσσερις γεύσεις. Η Lager είναι ξανθιά με διακριτική πικράδα και ευχάριστο άρωμα βύνης. Η Pils έχει λαμπερό ανοιχτό χρώμα, σταθερό αφρό και πλούσιο άρωμα λυκίσκου. Η Weiss είναι αφιλτράριστη σκουρόξανθη σταρένια μπίρα με φρουτώδη αρώματα, καλή επίγευση και διακριτική πικράδα. Η Red Ale έχει βαθύ κόκκινο χρώμα και ώριμη γεύση. Με πλούσιο μπουκέτο από φρουτώδη αρώματα, αλλά και γλυκιά επίγευση καραμέλας και σοκολάτας.

Βεργίνα
Πατρίδα της «Βεργίνα» είναι η Κομοτηνή και κυκλοφορεί σε τρεις γεύσεις. Η «ξανθιά» Premium Lager είναι προϊόν κλασικής ζύμωσης και χαρακτηρίζεται από τη φρέσκια, πλούσια γεύση της. Η Red ανήκει στην κατηγορία Special Beer, που φτιάχνεται με καβουρδισμένες και καραμελοποιημένες βύνες. Χαρακτηρίζεται από τη μεστή γεύση της, καθώς και από το κόκκινο κεχριμπαρένιο χρώμα της. Έχει φρουτώδες άρωμα με νότες εξωτικών φρούτων. Η Weiss είναι μια σταρένια, αφρώδης μπίρα με θολή όψη που προέρχεται από την ειδική αφροζύμη που περιέχει, η οποία της δίνει ένα πλούσιο, φρουτώδες άρωμα, που θυμίζει γαρύφαλλο και μπανάνα.

Ρεθυμνιακή Ζυθοποιία
Ένας Γερμανός ζυθοποιός, που αποφάσισε να πολιτογραφηθεί Έλληνας, φτιάχνει στο Ρέθυμνο ελληνική μπίρα με γερμανική τεχνογνωσία. Με την ονομασία Βrink's Rethymnian και βιολογική πιστοποίηση κυκλοφορούν η ξανθιά «ρεθυμνιώτισσα» και η πιο έντονη «μαύρη».


Πηγή